Cuaca hujung-hujung tahun ni memang tak terjangka, sekejap hujan sekejap panas sekejap feeling - feeling autumns gitu. Kena time angin-angin autumns ni berpicnic tepi rumah bawah pokok sambil pekena makanan panas, fuhh! syiok kan???
Haaa! hari ni AiAi nak share resepi yang boleh korang masak and makan-makan sambil feeling dalam musim sejuk kan.. hihi . Resepinya mudah saja, semua orang mesti suka ! Asam Pedas Utaqha ! mai kita tengok apa bahan-bahannya pulak.
Bahan-bahan
- Ikan ( tak kisah lah ikan apa yang hampa suka )
- Bendi
- Asam keping
- Cili kering / 2 pcs *
- Jintan Manis / secukup rasa *
- Bawang besar / 2 biji *
- Belacan / secukup rasa ( yang ni AiAi tak letak sebab nanti gatal hidung ) *
- Garam secukup rasa
- Air
- Bunga kantan ( baru kick kalau letak yang ni, piau oqhang kata )
- Bahan bertanda * hendaklah di blend bagi hancur lebur tapi kalau nak buat ala-ala piau kampung punya, hampa guna lesung batu .
- Lepas dah blend masukkan dalam periuk, campur dengan air serta bendi dan tunggu hingga bendi lembut .
- Bila bendi dah lembut, boleh la masukkan ikan, bunga kantan dengan asam keping pulak. Tunggu hingga masak jangan hampa lupa pulak nak buh garam ! hahaha.
- Setelah siap, masukkan dalam mangkuk dan siap untuk dimakan.
Macam mana? sedap tak hampa masak?

3 comments:
AI.AI Site: COOKLOG : Asam Pedas Utara: Cuaca hujung-hujung tahun ni memang tak terjangka, sekejap hujan sekejap panas sekejap feeling - feeling autumns gitu. Kena time angin-an...
.. Cakkk..
teman follow sini yea, follower no.11
jemput follow me back yea..
leh kita saling kunjung-mengunjung nanti.. =)
http://tengkubutang.blogspot.com/
kalau minat kucen boleh gak follow blog
kedua teman ni yea..
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/
dah lama tak makan asam pedas.. dulu hari2 asam pedas.. hu3
Post a Comment